Biszkoptowy tort

pobierz
Biszkoptowy tort

Lista zakupów:

  • 1 op. Maltballs TAGO
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wiśniówki
  • 500 ml kremówki
  • 500g mascaropone
  • 2 łyżki kakao
  • świeże truskawki
  • szczypta soli

Lista kroków:

    1. Jaja muszą być w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.

    2. Po łyżce dodawaj cukier do piany i ubijaj, aż do chwili kiedy kryształki cukru będą niewyczuwalne pod palcami.

    3. Następnie dodawaj żółtko po żółtku i cały czas ubijaj, aż zółta z białkiem stworzą jednolitą masę.

    4. Przez sito przesiej obie rodzaje mąki i za pomocą szpatułki delikatnie połącz, aż powstanie gładka i jednolita masa.

    5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i piecz w temperaturze 160 St. C. przez 45 minut.

    6. W międzyczasie przygotuj krem. Zmiksuj razem zimną kremówkę z mascarpone. Następnie dodaj kakao przez sito i miksuj do połączenia składników. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.

    7. Maltballs przełóż do blendera i zmiksuj na pył. Posłużą jako chrupka posypka na wierzchu tortu.

    8. Biszkopt wystudź. Przekrój na pół. Pierwszą część nasącz wiśniówką. Następnie w szprycuj pierwszą warstwę kremu. Tak samo postąp z drugą częścią ciasta.

    9. Wierzch udekoruj truskawkami oraz posypką z Maltballsów.

    10. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

    11. Smacznego !

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: