Babka migdałowa

pobierz
Babka migdałowa

Lista zakupów:

  • 1 opakowanie ciastek Pure Grain od TAGO
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z ziarnami wanilii
  • 1 buteleczka olejku migdałowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków migdałów
  • 200 ml cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Lista kroków:

  1. Do miski przełóż jaja razem z cukrem, ubij za pomocą miksera na puszystą i jasną masę. Następnie dodaj śmietanę kremówkę. Połącz ze sobą składniki.
  2. Do przygotowanej masy dodaj: proszek do pieczenia, cukier z ziarnami wanilii, olejek migdałowy, mąkę, płatki migdałów oraz ciasteczka TAGO. Całość przy pomocy miksera połącz na jedną masę.
  3. Przygotowaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na godzinę w temp. 160 st C. Przed wyjęciem sprawdź czy włożony patyczek jest suchy. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
  4. Upieczone i ostudzone ciasto udekoruj lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny.

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: