Sernik Mango

pobierz
Sernik Mango

Lista zakupów:

  • 1 op. Ciasteczek owsianych TAGO
  • 1 op. Biszkoptów TAGO
  • 400g puree z mango
  • 50g prażonych orzechów włoskich
  • 50g masła
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g sera twarogowego
  • łyżeczka ziaren wanilii
  • 12 listków żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 limonka

Lista kroków:

  1. Do blendera dodaj ciasteczka TAGO, z blenduj na drobny pył. W między czasie w garnku rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła dodaj ciasteczka oraz prażone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.

  2. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową na spód. Dokładnie wyrównaj powierzchnię – najlepiej ugnieść łyżką. Boki tortownicy wyłóż biszkoptami TAGO. Schłodź całość w lodówce przez 15 – 20 minut.

  3. Do dzieży miksera dodaj śmietanę kremówkę, oraz ziarna wanilii. Rozpocznij ubijanie. Pilnuj, aby nie przebić śmietany, ponieważ powstanie masło

  4. W między czasie zalej żelatynę zimną wodą. Poczekaj, aż napęcznieją – około 5 minut.

  5. Do ubitej śmietany dodaj ser twarogowy, oraz cukier puder. Połącz ze sobą składniki. Żelatynę rozpuść w garnku. Pamiętaj, aby się nie zagotowała, ponieważ straci swoje właściwości. Do drugiej miseczki przełóż 4 – 5 łyżek masy serowej. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę z żelatyną dodaj do pozostałej część masy serowo – twarogowej. Dokładnie wymieszaj, aby masy połączyły się w jedną całość.

  6. Z lodówki wyjmij tortownicę, w której masz spód ciasteczkowy. Następnie wyłóż masę i wyrównaj nożem lub szpachelką cukierniczą. Schowaj ponownie do lodówki.

  7. Puree z mango dodaj do garnka i zagotuj. Ta czynność jest konieczna – inaczej po dodaniu żelatyny nie zamieni się w galaretkę. Do zagotowanego Puree dodaj listki żelatyny i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do schłodzenia. Schłodzoną galaretkę mango – jeszcze w formie płynnej wylej na schłodzone ciasto i schowaj ponownie do lodówki do czasu, aż stężeje.

  8. Smacznego!

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: