Tort Marchewkowy

pobierz
Tort Marchewkowy

Lista zakupów:

  • 1 opakowanie Piernikowe Serca TAGO
  • 2 opakowania Rurki w Czekoladzie TAGO
  • 350g drobno startej marchwi
  • 100 g prażonych orzechów włoskich
  • 100g prażonych orzechów laskowych
  • 300g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ziaren wanili
  • 400 g śmietany 30%
  • 400 g sera philadelphia
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z ½ pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 200g czekolady pomarańczowej
  • 100g orzechów pistacjowych
  • truskawki

Lista kroków:

  1. Jajka ubij w mikserze na puszystą masę.

  2. Następnie dodaj szklankę cukru brązowego i dalej ubijaj. Masa zacznie zmieniać kolor na jasno żółty, wówczas małym strumieniem – zacznij dodawać olej roślinny. Nie przestawaj ubijać.

  3. Uprażone wcześniej orzechy przełóż do misy blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki. Możesz również posiekać je na desce. Wówczas będziesz mieć większą kontrolę na ich rozmiarem.

  4. Do miski przesiej przez sito mąkę. Dodaj wszystkie suche składniki takiej jak: sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, orzechy. Połącz łyżką wszystkie składniki.

  5. Do ubijających się jaj z cukrem, oraz olejem dodaj ziarna wanilii. Następie zacznij powoli dodawać łyżka po łyżce suche składniki z miski. Kontynuuj, aż składniki będą razem połączone. Na samy końcu dodaj do masy Piernikowe Serca TAGO. Nie przestawaj ubijać.

  6. Startą marchew dodaj do ciasta. Dokładnie połącz ze sobą składniki używając packi lub łyżki.

  7. Tortownicę wysmaruj masłem. Na dno ułóż przekrojone na pół Rurki w Czekoladzie TAGO. Następnie dodaj przygotowane ciasto.

  8. Piec należy w piekarniku (góra i dół) w temp. 150 st. C. Jeżeli ciasto zacznie przypalać się z góry – zabezpiecz je folią aluminiową. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Następnie nożem do chleba przekrój je na dwie części.

  9. Masę, którą przełożymy i udekorujemy ciasto przygotowujemy, dopiero, aż nasz Tort Marchewkowy będzie ostudzony.

  10. Do dzieży miksera wlej śmietanę i ubij na sztywno razem z sokiem oraz skórką z pomarańczy. Dodaj również cukier puder.

  11. Do ubitej śmietany dodaj ser philadelphia oraz mascarpone. Połącz razem składniki.

  12. Wystudzone ciasto przełóż porcją przygotowanego kremu. Następnie cały tort udekoruj masą.

  13. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Uważaj, aby nie dostała się nawet kropla wody. Następnie każdą truskawkę zamocz w czekoladzie i odłóż do czasu, aż czekolada zastygnie.

  14. Tort posyp pyłem z orzechów pistacjowych i udekoruj truskawkami.

  15. Smacznego!