Truskawkowa Pokusa Biszkoptowa

pobierz
Truskawkowa Pokusa Biszkoptowa

Lista zakupów:

Biszkopt:

  • 5 jaj temperatura pokojowa
  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 1 szklanka cukru (240 g)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 1 opakowanie TAGO Delice’ beza z kremem o smaku truskawkowym
  • 500 g śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ziaren wanilii
  • 1/2 cytryny
  • świeże truskawki
  • świeże borówki

Lista kroków:

Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C (góra i dół).

Białka jaj ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj cukier łyżka po łyżce. Nie przestawaj ubijać. Otrzymana piana powinna być gęsta, puszysta i lśniąca.

Wciąż miksując rozpocznij dodawanie żółtek - jedno po drugim. Miksuj jeszcze przez około 8 minut.

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Tak otrzymaną mieszankę dodawaj stopniowo do ubitej piany. Najlepiej łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Rób to czynność bardzo ostrożnie. Ważne jest, aby mąka połączyła się z powstałą pianą, ale aby ona nie opadła.

Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy i wstaw do piekarnika na około 30 - 40 minut.

Upieczony biszkopt należy studzić w otwartym piekarniku. Wystudzony - przekrój na trzy podłużne części takiej samej grubości.

Do dzieży miksera dodaj śmietanę kremówkę, serek mascarpone, ziarna wanilii oraz sok z połowy cytryny. Ubij na sztywną masę. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój na ćwiartki i dodaj do kremu wraz z borówkami pokrojonymi na połówki.

TAGO Delie’ bezy z kremem o smaku truskawkowym wyjmij z opakowania, pokrój na desce na cztery części, dodaj do truskawkowo – śmietanowego kremu. Delikatnie za pomocą szpatułki wymieszaj.

Biszkopt ułóż na paterze i wyłóż na niego pierwszą warstwę kremu, następnie ułóż drugi biszkopt i tak postępuj do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posmaruj kremem i udekoruj truskawkami i bezami z kremem truskawkowym od TAGO.

 

Smacznego!

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: