Truskawkowe Tiramisu

pobierz
Truskawkowe Tiramisu

Lista zakupów:

  • 2 opakowania biszkoptów TAGO
  • 250g Mascarpone
  • 300g śmietanki 30%
  • pół szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ziaren wanilii
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
  • filiżanka espresso
  • sok z cytryny lub pomarańczy
  • truskawki
  • kakao

Lista kroków:

  1. Truskawki pokrój na połówki, następnie dodaj je do garnka VALDINOX. Całość zalej sokiem z pomarańczy lub cytryny. Dodaj łyżkę cukru. Włącz gaz i zacznij gotować do czasu, aż powstanie gęsta „żelowa” masa truskawkowa.

  2. Oddziel białko od żółtka do dwóch misek. Rób to delikatnie, aby do białka nie dostało się żółtko.

  3. Do żółtek dodaj pozostały cukier. Ubij mikserem na puszystą masę. Następnie dodaje do nich serek Mascarpone. Dalej ubijaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do schłodzenia na czas przygotowywania kolejnych elementów ciasta.

  4. Do dzieży miksera wlej śmietankę, oraz ziarna wanilii. Następnie ubijaj, aż powstanie bita śmietana.

  5. W między czasie żelatynę zalej zimną wodą, aby napęczniała.

  6. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę.

  7. Napęczniałą żelatynę zalej łyżeczką gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Powinna być płynna. Następnie do niej dodaj dwie łyżki masy z Mascarpone i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Całość dodaj do misy z masą i dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera.

  8. Masę Mascarpone z żelatyną dodaj do dzieży miksera w której znajduje się bita śmietana. Dokładnie połącz ze sobą składniki.

  9. Następnie delikatnie przy pomocy szpatułki połącz ze sobą pianę z białek z gotową masą Mascarpone.

  10. Spód oraz boki okrągłej tortownicy wyłóż biszkoptami TAGO. Następnie przy pomocy łyżeczki delikatnie nasącz biszkopty świeżo parzonym zimnym espresso.

  11. Na nasączone biszkopty wyłóż pierwszą warstwę kremu. Następnie ułóż warstwę z biszkoptów. Dodaj mus truskawkowy, oraz pozostałą masę Mascarpone. Przy użyciu noża wygładź wierzch ciasta. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na całą noc.

  12. Schłodzone ciasto oprósz kakao oraz udekoruj świeżymi truskawkami.

  13. Smacznego!

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: