Ciasteczka owsiane TAGO posiekaj na desce na drobne kawałki
100 g masła rozpuść w garnku Valdinox. Następnie roztopione masło przelej do miski z ciasteczkami. Dokładnie wymieszaj.
Ciasteczka owsiane z masłem przełóż do tortownicy. Dokładnie rozprowadź po spodzie. Wstaw do schłodzenia na 15 minut.
Garnek postaw na gazie, wlej na dno trochę wody i doprowadź do wrzenia, aby powstała para wodna. Na garnek połóż miskę metalową. Pamiętaj, aby nie stykała się z taflą wody. Do miski dodaj kolejno sok oraz skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Następnie pozostałe masło, 200 gram cukru drobnego oraz 4 jajka i 4 żółtka. Mieszaj nieustanie przez około 15 – 20 minut, aż masa zmieni swoją konsystencję na przypominającą budyń. Kontroluj temperaturę, aby nie była za wysoka. Pamiętaj o nieustannym mieszaniu.
Gotową masę Lemon Curd wstaw do lodówki. Krem musi ostygnąć.
Boki tortownicy wyłóż rurkami TAGO. Jeżeli nie będą chciały się trzymać spodu możesz zamoczyć rurkę w kremie i „przykleić” ją do brzegów tortownicy. Przyszła pora na dodanie zimnego kremu. Krem przełóż do tortownicy wyłożonej rurkami. Schłodź dobrze całe ciasto.
Do garnka wlej 100 ml wody, następnie dodaj pozostały cukier. Poczekaj, aż cukier osiągnie 100 stopni C. Nie mieszaj masy! W momencie, kiedy syrop uzyska wspomnianą temperaturę do dzieży miksera włóż 5 białek ze szczyptą soli. Rozpocznij ubijanie piany na sztywno.
Kiedy syrop uzyska temperaturę 120 st. C rozpocznij dodawanie go małym strumieniem do ubijających się białek. Ubijaj przez kolejne 10 – 15 minut – do czasu, aż beza będzie chłodna.
Gotową bezę przełóż do tortownicy. Za pomocą łyżki możesz nadać jej nieregularne kształty. Następnie przy użyciu palnika opiecz bezę, aby nabrała pięknego brązowego koloru
Smacznego!